Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Πώς να αντιμετωπίσεις την κατάθλιψη και τη μελαγχολία!

Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη δίνει συμβουλές και τα 11 μαγικά tips για να αναγνωρίσεις και να αντιμετωπίσεις την κατάθλιψη.

Αν αναγνωρίζεις 4 ή παραπάνω συμπτώματα στον εαυτό σου, τα οποία διαρκούν για περισσότερο από 3 με 4 μήνες, μάλλον υποφέρεις από κατάθλιψη.

1. Επίμονο αίσθημα λύπης ή αίσθημα κενού
2. Έλλειψη ενδιαφέροντος στις καθημερινές ασχολίες συμπεριλαμβανομένου του σεξ. (δυσλειτουργία στην καθημερινότητα-απομόνωση)
3. Μειωμένη ενέργεια κόπωση, αργό ρυθμό
4. Αϋπνία, πρόωρο ξύπνημα ή μεγάλη υπνηλία (πάνω από 10 ώρες καθημερινά)
5. Δυσκολία στη συγκέντρωση, στη μνήμη και στη λήψη αποφάσεων
6. Αισθήματα ενοχής και αδυναμίας
7. Σκέψεις γύρω από το θάνατο ή την αυτοκτονία
8. Ευερεθιστότητα
9. Ευσυγκινησία
10. Χρόνιοι και διάσπαρτοι σωματικοί πόνο, μη ανταποκρινόμενη σε θεραπεία.

 Το έβδομο σύμπτωμα, από μόνο του, δημιουργεί σημαντική ένδειξη κατάθλιψης.

Τα κριτήρια που διαχωρίζουν την ‘καθημερινή κατάθλιψη’ από την καταθλιπτική διαταραχή είναι η διάρκεια και η ένταση των αρνητικών συναισθημάτων. Συνήθως, για το άτομο με καταθλιπτική διαταραχή, ένα ευχάριστο γεγονός δεν είναι αρκετό για να αλλάξει και να σταθεροποιήσει την κατάστασή του. Επίσης, στην κατάθλιψη, τις περισσότερες φορές, το άτομο αισθάνεται χειρότερα το πρωί σε σχέση με το βράδυ, ενώ το άτομο με απλά κακή διάθεση συνήθως νιώθει καλύτερα όταν σηκώνονται το πρωί.

Το άτομο που μπορεί να πάθει κατάθλιψη, θεωρεί πως αν κάπου αποτύχει, θα έρθει το τέλος του κόσμου. Αποζητά την αναγνώριση των άλλων, την οποία αν δεν έχει, νιώθει ανάξιο αγάπης. Τα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο από κατάθλιψη, θέλουν να έχουν το έλεγχο των καταστάσεων, έτσι όπως εκείνα προσδιορίζουν την έννοια του ελέγχου. Αν αυτό δε συμβαίνει, πληγώνονται, κλονίζεται ο κόσμος τους, αγχώνονται γιατί νιώθουν ανασφάλεια και γενικά καταβάλλονται από αρνητικά συναισθήματα.

Για τους περισσότερους ασθενείς, ακόμη και για αυτούς με πολύ βαριά κατάθλιψη, υπάρχουν σήμερα αποτελεσματικές θεραπείες, όπως η ψυχοθεραπεία, που καλό είναι, κάποιες φορές να συνδυάζεται με φαρμακευτική αγωγή. Μια από τις αποτελεσματικότερες ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις είναι η γνωστική συμπεριφορική προσέγγιση, που στοχεύει στην αντικατάσταση των πάγιων δυσλειτουργικών σκέψεων του ατόμου με λειτουργικές.



ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙΣ ΤΗ ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑ. ΤΑ 11 «ΜΑΓΙΚΑ» TIPS

1. ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ
Αντικατέστησε τις λέξεις όπως «πρέπει», «θα’ πρεπε», «ποτέ», «κακός», «είμαι υποχρεωμένος» με «πιθανόν», «ίσως», «είναι προτιμότερο», «έχω ανάγκη».

2. ΑΞΙΖΕΙ;;;
Η υπερβολή μπορεί να μας καταστρέψει συναισθηματικά. Απόδωσε στα προβλήματά σου, την θέση και την προσοχή τους αξίζει.

3. ΠΕΣ «ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ»
Αυτό που κυρίως κηρύττει η θρησκεία μας, με το οποίο συμφωνώ εγώ και η επιστημονική μου προσέγγιση, είναι η εκτίμηση αυτών που έχουμε (και δεν εννοώ μόνο τα υλικά αγαθά)
Μην ξεχνάς λοιπόν ποτέ, ότι ικανοποίηση νιώθει μόνο εκείνος που εκτιμά αυτά που έχει και δεν σκέφτεται διαρκώς τι του λείπει.

4. ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ…
Ασχολήσου πρώτα με τον εαυτό σου και μετά προσπάθησε να λύσεις τα προβλήματα των άλλων.

5. ΣΙΓΟΥΡΑ ΤΟ ΕΝΝΟΕΙΣ;;
«Ναι» και «Όχι»: Να λες αυτό που εννοείς. Μην καταπιέζεσαι να κάνεις αυτά που ευχαριστούν τους άλλους, βάζοντας τον εαυτό σου πάντα σε δεύτερη μοίρα. Θα μαζεύεις μέσα σου θυμό, που θα ξεσπά με ύπουλους τρόπους στην καθημερινότητά σου.

6. ΜΙΛΑ!!!
Εξέφρασε τα αισθήματα πόνου που μπορεί να σου προκάλεσε η πράξη κάποιου ατόμου πριν μετατραπούν σε θυμό.

7. ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΠΟΥ ΜΕΛΑΓΧΟΛΗΣΕΣ…
Μην κατακρίνεις τον εαυτό σου γι’αυτά που νιώθει. Νιώσε ό,τι κι αν νιώθεις. Η μελαγχολία κάποιες φορές είναι μέσα στο πρόγραμμα και συ επιτρέπει να εκτιμάς περισσότερο τις χαρούμενες στιγμές.

8. ΣΥΓΧΩΡΕΣΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ…
Άφησε πίσω σου τον πόνο που σου προκάλεσαν γεγονότα και άνθρωποι στο παρελθόν. Η συγχώρεση δεν είναι αδυναμία, απλά δεχόμαστε τα πράγματα όπως είναι. Όλοι κάνουμε λάθη και κανείς δεν είναι τέλειος.

9. ΦΤΑΝΕΙ, ΞΕΜΠΕΡΔΕΥΕ!!
Ή τελείωσε το ή άφησέ το. Το να αναλώνεσαι με μια κατάσταση που δείχνει να μην αλλάζει, σου δημιουργεί ψυχική φθορά.

10. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΟΥ ΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΣΟΥ
Όταν κολλάς σε αρνητικές σκέψεις εστίασε στο σώμα σου, αλλάξτε τη στάση σου και δοκίμασε την κοιλιακή αναπνοή.

11. ΤΙ ΣΕ ΙΚΑΝΟΠΟΙΕΙ;
Διέκοψε το αρνητικό συναίσθημα με μία θετική δραστηριότητα. Σκέψου ποιες δραστηριότητες σου προσφέρουν ικανοποίηση και ένταξέ τες αυστηρά στο καθημερινό (ή έστω εβδομαδιαίο) πρόγραμμά σου.

Να είστε καλά!
Σ.

Πηγή:missbloom.gr




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου