Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Η υγεία στο πρόσωπο: Τι σημαίνουν τα συμπτώματα σε μαλλιά, μάτια & χείλη;

Χλωμή επιδερμίδα, μαύροι κύκλοι, τριχόπτωση, ακόμα και πιτυρίδα... Τα συμπτώματα δείχνουν το πρόβλημα!

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πόσο αποκαλυπτικά για την υγεία μπορεί να είναι τα ψεγάδια της εμφάνισης;

Όταν κάτι δεν πάει καλά στον οργανισμό, εκείνος προσπαθεί να μας προειδοποιήσει για το τι συμβαίνει, ώστε να πάρουμε εγκαίρως τα κατάλληλα μέτρα. Κάποιες φορές είναι εύκολο να αναγνωρίσουμε τα σημάδια επειδή πρόκειται για κοινά κλινικά συμπτώματα που κάνουν αισθητή την παρουσία τους με διάφορους τρόπους (π.χ. πόνος, διαταραχή στον κύκλο κ.λπ.). Πόσες από εμάς όμως μπορούμε να πούμε με σιγουριά «μήνυμα ελήφθη» όταν πρόκειται για μια αθώα εκ πρώτης όψεως τριχόπτωση ή για ένα μικροσκοπικό εξόγκωμα στον αγκώνα;

1. Τι σημαίνουν τα προβλήματα στα μαλλιά;

Α. Τριχόπτωση: Με τον ανησυχητικό ρυθμό που πέφτουν τα μαλλιά σου φοβάσαι ότι σύντομα θα μείνεις με πέντε τρίχες όλες κι όλες (που λέει ο λόγος). Δυστυχώς, το θέμα δεν είναι αποκλειστικά αισθητικό, αλλά και ιατρικό. Και αυτό γιατί η αραίωση των μαλλιών ίσως αποτελεί ένδειξη ενός προβλήματος υγείας, όπως η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, η ανεπάρκεια σιδήρου και φεριτίνης, η έλλειψη φυλλικού οξέος και οι ορμονικές διαταραχές.

Β. Πιτυρίδα: Η διαπίστωση ότι οι λευκές νιφάδες που καλύπτουν τους ώμους σου είναι πιτυρίδα και όχι χιόνι δεν συνεπάγεται μόνο περιορισμό στις ενδυματολογικές επιλογές σου (πώς να φορέσεις ένα μαύρο sporty jacket του Marc Jacobs όταν ξέρεις ότι σε λίγη ώρα θα θυμίζει το… Mont Blanc;). Η συγκεκριμένη διαταραχή στο ρυθμό απολέπισης του τριχωτού της κεφαλής (είναι πιο γρήγορος από το φυσιολογικό) συνήθως οφείλεται σε μύκητα. Ενδέχεται όμως να σημαίνει άγχος ή ότι λείπουν από τη διατροφή απαραίτητα για τον οργανισμό συστατικά, όπως η βιταμίνη Β και τα βασικά λιπαρά οξέα (ωμέγα 3 και ωμέγα 6).

Γ. Ξηροδερμία: Σαν να μην έφτανε το γεγονός ότι βρίσκεσαι καθημερινά αντιμέτωπη με τις αντιαισθητικές νιφάδες έχεις να καταπολεμήσεις και τα υπόλοιπα συμπτώματα, που είναι το ερεθισμένο τριχωτό της κεφαλής, η φαγούρα και ενίοτε το τσούξιμο. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι πίσω από τη μεταβολή του pH της ανώτερης στιβάδας του δέρματος ίσως κρύβεται μια μορφή δερματίτιδας ή το άγχος, αφού η υπερβολική παραγωγή κορτιζόλης ευθύνεται για την ξηρότητα του τριχωτού της κεφαλής.

2. Οι ενδείξεις στα μάτια σου


Α. Μαύροι κύκλοι: Μολονότι φροντίζεις να κοιμάσαι αρκετά, δεν έχεις καταφέρει να απαλλαγείς από την παρουσία τους. Η πηγή του κακού ενδέχεται να είναι μια μορφή αλλεργικής αντίδρασης (κάθε φορά που ένα αλλεργιογόνο επιτίθεται στον οργανισμό απελευθερώνεται ισταμίνη, μια χημική ουσία που αυξάνει τη διαπερατότητα των αγγείων πολλαπλασιάζοντας τη ροή του αίματος και άλλων υγρών σε αυτά, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται οι μαύροι κύκλοι στα σημεία όπου το δέρμα είναι λεπτό).

Β. Σακούλες: Από τη στιγμή που ξενυχτάς σπανίως και καταναλώνεις μεγάλη ποσότητα αλκοόλ αραιά και πού, το αίτιο του οιδήματος μάλλον σχετίζεται με αλλεργία, έλλειψη βιταμίνης Β6, ανεπαρκή κατανάλωση υγρών, ορμονικές διαταραχές και νεφρικά ή καρδιαγγειακά νοσήματα.

Γ. Κοκκίνισμα: Υπό την προϋπόθεση ότι δεν είναι κατακόκκινα επειδή πλάνταξες στο κλάμα, ο ερεθισμός μπορεί να οφείλεται σε ένα είδος αλλεργίας (π.χ. στη γύρη, στη σκόνη κ.λπ.). Δεν είναι απίθανο όμως να προειδοποιεί για ένα πιο σοβαρό οφθαλμολογικό πρόβλημα, όπως η επιπεφυκίτιδα, η κερατίτιδα και η ιρίτιδα.

Δ. «Δαχτυλίδια» γύρω από την ίριδα: Τον τελευταίο καιρό εμφανίστηκαν λευκά σημάδια σαν δαχτυλίδια γύρω από την ίριδα κάνοντάς σε να αναρωτιέσαι μήπως κάτι τρέχει με την όρασή σου. Αυτό ιατρικά μεταφράζεται σε κίνδυνο αυξημένων επιπέδων χοληστερόλης. Αν, πάλι, είναι καφέ χρώματος, πρόκειται για σύμπτωμα της νόσου Wilson, μιας ασθένειας που αφορά τη διαταραχή στο μεταβολισμό του χαλκού.

3. Και τα χείλη σου;

 Ξηρότητα: Αν και τα ενυδατώνεις συνέχεια με κάποιο ειδικό προϊόν θρέψης και ανάπλασης, εκείνα εξακολουθούν να είναι αφυδατωμένα. Όσο κι αν σου φαίνεται περίεργο, μπορεί να πρόκειται για κατάλοιπο ατοπικής δερµατίτιδας που σε ταλαιπώρησε στη βρεφική ή στην παιδική ηλικία. Όταν το πρόβλημα επιμένει, ενδέχεται να σχετίζεται με την ανεπαρκή ενυδάτωση του οργανισμού, την υπερβιταμίνωση Α, την έλλειψη βιταμινών Β και σιδήρου ή να αποτελεί επιπλοκή του διαβήτη.

4. Η γλώσσα σου και τα μάτια σου




Αλλαγή χρώματος: Τώρα τελευταία βγάζεις τη γλώσσα μπροστά στον καθρέφτη και έκπληκτη αντικρίζεις ότι έχει γίνει λευκή, κίτρινη ή πορτοκαλί. Η εξήγηση είναι απλή: μάλλον πάσχεις από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (όταν η βαλβίδα που ρυθμίζει τη ροή των τροφών και τις εμποδίζει να έρθουν στην επιφάνεια του οισοφάγου κατά την πέψη παραμένει ανοιχτή, το περιεχόμενο του στομάχου επανέρχεται στον οισοφάγο και αφήνει στη γλώσσα το χαρακτηριστικό χρώμα του).

5. Τι δείχνει το δέρμα σου;




Α. Ωχρότητα: Πόσο ζηλεύεις όλες εκείνες που η επιδερμίδα τους σφύζει από υγεία, ενώ η δική σου είναι τόσο ωχρή, που δεν κυκλοφορείς χωρίς μακιγιάζ! Στις περισσότερες περιπτώσεις θεωρείται ένα συνηθισμένο σύμπτωμα αναιμίας που οφείλεται σε έλλειψη σιδήρου, σε κακή απορρόφηση της βιταμίνης Β12, σε δρεπανοκυτταρική αναιμία ή σε στίγμα μεσογειακής αναιμίας.

Β. Αλλαγή χρώματος:
Ξαφνικά παρατηρείς ότι η επιδερμίδα σου όχι μόνο έχει χάσει τη λάμψη της, αλλά και κιτρινίζει. Αυτή η αλλαγή προδίδει ένα πρόβλημα υγείας όπως η ηπατική ανεπάρκεια, ο ίκτερος και η χολολιθίαση. Αν το χρώμα φέρνει προς το σταχτί, ίσως είναι σημάδι αναπνευστικής πάθησης (π.χ. βρογχίτιδα, άσθμα κ.λπ.).

Πηγή:missbloom.gr








0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου