Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Ερωτική διάθεση: Μα τι παθαίνουμε όλοι το καλοκαίρι;

“Υπάρχουν πολλές ενδείξεις που μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η κάθε εποχή έχει την ανάλογη φυσική και ψυχολογική επίδραση στη ζωή μας” παρατηρεί η ψυχολόγος Ντόρα Μίνου.

Τί είναι όμως αυτό που έχει το καλοκαίρι και τα αλλάζει όλα; Ποιο είναι το συστατικό του που αυξάνει τόσο την ερωτική μας διάθεση;

Ο ήλιος φυσικά. Όταν ο ήλιος κρύβεται, ντύνεσαι. Κουκουλώνεσαι στα παπλώματα, καλύπτεσαι κάτω από χοντρά παλτό, βαραίνεις και ο καναπές μοιάζει ιδανικός. Όταν ο ήλιος χαμογελά διάπλατα, όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, πετάς τα ρούχα σου, φοράς το μπικίνι σου και απογυμνώνεσαι από τα πάντα. Λες και τα ρούχα κρατάνε μέσα τους και όλες τις αναστολές σου.

Ο ήλιος. Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιο. Ούτε το σώμα σου, ούτε οι διαθέσεις σου, ούτε τίποτα. Όλα στο φως. Οι ακτίνες του γίνονται το μαγικό ραβδάκι και μας απαλλάσουν από την κουραστική καθημερινότητα και τις μίζερες υποχρεώσεις. Όλα μοιάζουν ομορφότερα κάτω από το φως. Καίγονται, ξορκίζονται, εξαϋλώνονται...

“Οι περισσότεροι άνθρωποι περιμένουμε το καλοκαίρι να σηματοδοτήσει μια εποχή χαλάρωσης δημιουργώντας διάθεση εκτόνωσης, διασκέδασης, ανανέωσης και ανασυγκρότησης απόψεων ή ακόμα και στάσεων ζωής” λέει η κ. Μίνου.

Είναι εκεί που σταματάς να πάρεις μια ανάσα, να προλάβεις να σκεφτείς ή να μην σκεφτείς καθόλου, απλά να αλλάξεις. Να απολαύσεις τον καλό σου εαυτό, να αποχαιρετήσεις τον κακό σου, που έλιωσε σαν παγωτό στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού.



“Με κίνητρο την έκθεσή μας στην παραλία επιδιώκουμε αλλαγές στην εμφάνισή μας, προσπαθούμε να χάσουμε βάρος, να ανανεώσουμε την γκαρνταρόμπα μας, ενισχύοντας έτσι την αυτοπεποίθησή μας και βλέποντας πιο αισιόδοξα το μέλλον” σημειώνει η ψυχολόγος.

Εκεί σε μια ξαπλώστα, κοιτάζοντας τον μπλε ορίζοντα, ξαφνικά αγαπάς περισσότερο το σώμα σου, περισσότερο εσένα. Το προβλήματα μοιάζουν μικρότερα, ο κόσμος μοιάζει να μην χάθηκε και η αρμύρα της θάλασσας ξεπλένει όλες τις αρνητικές σκέψεις. Η ελπίδα αναβιώνει μπροστά σου. Η ζωή είναι ωραία αναφωνείς μέσα σου, χωρίς να έχεις καμία επιλογή. Η φύση σε ξεπερνά. Η ήλιος μοιάζει δυνατότερος από τις ανασφάλειές σου. Καυτηριάζει τις ατέλειες, τα ελαττώματα και το αλάτι καίει τις πληγές.

“Το καλοκαίρι οι άνθρωποι είναι πιο χαλαροί και ξένοιαστοι και έτσι αυξάνονται ο ερωτισμός και η σεξουαλική τους διάθεση. Η αύξηση της ερωτικής διάθεσης αποδίδεται στην αύξηση της θερμοκρασίας και κατ' επέκταση στον τρόπο ζωής που επιβάλει η ζέστη. Ντυνόμαστε ελαφρότερα και με πιο προκλητικά ρούχα που διαγράφουν το σώμα, κυκλοφορούμε με μαγιό στην παραλία επιδεικνύοντας κατά κάποιο τρόπο τα κορμιά μας. Έτσι, λοιπόν υπάρχουν περισσότερα οπτικά ερεθίσματα που αυξάνουν την πρόκληση και τις σεξουαλικές φαντασιώσεις” εξηγεί η κ. Μίνου.

 Οι παγίδες του ήλιου

Ο ήλιος είναι επικίνδυνος όμως. Χωρίς την απαραίτητη αντηλιακή προστασία, μπορεί να κάψει τη γούνα σου. Κι αν τον κοιτάξεις για πολύ ώρα στα μάτια μπορεί να χάσεις το φως σου, να τυφλωθείς...

“Το καλοκαίρι αναζητούμε την ένταση και την ευχαρίστηση, γεννάται η διάθεση του φλερτ και της ηδονής γι' αυτό είναι και η εποχή όπου παρατηρούνται τα μεγαλύτερα ποσοστά απιστίας αλλά και εφήμερων σχέσεων (ιδιαίτερα την περίοδο των διακοπών ). Σ' αυτές τις περιπτώσεις τα φλερτ έρχονται να μας κολακεύσουν και να επιβεβαιώσουν το ναρκισσισμό μας. Οι αδέσμευτοι συχνά νιώθουν πως βρήκαν ένα ταίρι στις διακοπές, όμως στο μεγαλύτερο ποσοστό τους έχει αποδειχτεί πως οι "σχέσεις των διακοπών" δεν έχουν διάρκεια” σημειώνει η ψυχολόγος.

“Πολλές φορές βέβαια η ανανέωση έρχεται μέσα στην ήδη υπάρχουσα σχέση , ενώ έχει παρατηρηθεί ότι σε μεγάλο ποσοστό οι προβληματικές καταστάσεις και εκείνες που έχουν παγιδευτεί στη ρουτίνα θα δοκιμαστούν και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να διαλυθούν”.

Μαζί με τα χειμωνιάτικα, στο μπαούλο με τη ναφθαλίνη βάζουμε και τις αναστολές, τα “πρέπει”. Τα “θέλω” κάθονται στο θρόνο τους και απλά δίνουν διαταγές. Γινόμαστε ανέμελα παιδιά χωρίς υποχρεώσεις, παίζουμε και μερικές φορές παίζουμε με τη φωτιά...

“Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κάποιες φορές ανεξέλεγκτες, ανώριμες και επικίνδυνες συμπεριφορές όπως αυξημένες ποσότητες κατανάλωσης αλκοόλ, οδήγηση κάτω από την επήρεια αλκοόλ, σεξ χωρίς προφύλαξη κ.α.”.

Χτύπησε το κουδούνι!

Το καλοκαίρι είναι το διάλειμμα από τη ρουτίνα της καθημερινότητας, το “ντριν” που μας γλιτώνει από το υποχρεωτικό “μάθημα” και μας βγάζει στην αυλή για παιχνίδι, για ξεκούραση, για διαπροσωπικές σχέσεις, για διασκέδαση, για ανανέωση, για φόρτιση των μπαταριων, για να θέσουμε νέους στόχους, για να ξαναβρούμε τον εαυτό μας, τις ανάγκες μας, το χαμόγελό μας.

Κι όλα αυτά... ο ήλιος. Ο ήλιος που μας στέλνει για βουτιές, ο ήλιος που μας βγάζει τα ρούχα, ο ήλιος που φωτίζει την καλή μας πλευρά και ρίχνει σκιά σε όλα τα αρνητικά.

Πηγή:tlife.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου