Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Ευκαιρίες για να κάνετε την ανεργία σύμμαχό σας!Οι ευκαιρίες δεν τελειώνουν ποτέ, ούτε εν μέσω κρίσης... Mάθετε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να περάσετε καλά, να κερδίσετε γνώσεις και εμπειρίες, ακόμη και αν δεν εργάζεστε!

Οι ευκαιρίες δεν τελειώνουν ποτέ, ούτε εν μέσω κρίσης... Mάθετε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να περάσετε καλά, να κερδίσετε γνώσεις και εμπειρίες, ακόμη και αν δεν εργάζεστε.




 Η δύσκολη πραγματικότητα που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει κατά πολύ την καθημερινότητά μας. Η οικονομική κρίση και οι συνέπειές της μας έχουν επηρεάσει όλους. Ακόμα και αν δεν είμαστε οι ίδιοι σε αυτήν τη θέση, σίγουρα έχουμε κάποιον συγγενή, φίλο ή γνωστό που έχασε τη δουλειά του.
Σας παρουσιάζουμε όλα όσα μπορείτε να κάνετε -εφόσον διαθέτετε κάρτα ανεργίας- για να ψυχαγωγηθείτε, να διευρύνετε τις γνώσεις σας, να βοηθηθείτε ψυχολογικά, ακόμα και να βρείτε τρόπους να ξεκινήσετε κάτι καινούριο στον επαγγελματικό τομέα. Και όλα τα παραπάνω με ελάχιστο κόστος ή χωρίς, αλλά με άφθονη αισιοδοξία και χαμόγελο.
Κάρτα Πολιτισμού για δωρεάν είσοδο
Πρόσβαση χωρίς κόστος σε όλα τα δημόσια μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, καθώς και σημαντικές εκπτώσεις σε ιδιωτικούς πολιτιστικούς φορείς (σπήλαια, θέατρα, μουσικές σκηνές, κινηματογράφους, βιβλιοπωλεία κ.ά.) σας εξασφαλίζει η Κάρτα Πολιτισμού. Βρείτε όσα δικαιολογητικά απαιτούνται για την έκδοσή της στο www.kep.gov.gr.

Χαμηλές τιμές στα θέατρα
Από την έναρξη της θεατρικής σεζόν, το σύνολο σχεδόν των θεάτρων προσφέρουν ειδικές τιμές σε όσους έχουν χάσει τη δουλειά τους.
Το Εθνικό Θέατρο από την έναρξη της σεζόν έχει καθιερώσει εισιτήρια για τους ανέργους που ξεκινούν από € 5.
Το Μέγαρο Μουσικής έχει καθιερώσει, επίσης, από την αρχή του έτους ειδικές τιμές για τους ανέργους, που κυμαίνονται από € 5 έως € 10 και ισχύουν για όλες τις παραγωγές του, με εξαίρεση τις παραστάσεις όπερας.

Δωρεάν μαθήματα στο Κοινωνικό Ωδείο
Καθηγητές μουσικής προσφέρουν τις γνώσεις και τον ελεύθερο χρόνο τους παραδίδοντας αφιλοκερδώς θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα (αρμονία, ιστορία, σολφέζ, κλασικά και μοντέρνα μουσικά όργανα) σε όσους έχουν μεράκι και πάθος με τις μελωδίες, αλλά δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά. Η αρχική ιδέα ανήκει στον τραγουδοποιό Στάθη Δρογώση, ενώ μέχρι στιγμής έχουν παραχωρηθεί τρεις χώροι.
http://koinwnikowdeio.blogspot.com.

«Ζήστε την πόλη χωρίς πορτοφόλι»
Το www.forfree.gr έχει λογότυπο ένα καβουράκι και σύνθημα το παραπάνω. Στο site λοιπόν θα βρείτε όλα όσα συμβαίνουν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, αλλά και... Βαρκελώνη και είναι δωρεάν. Από εκδηλώσεις και σεμινάρια μέχρι ιδέες για βόλτες, βιβλία και πρωτότυπες δράσεις.

Βιβλία χωρίς κόστος
Μπορεί η ατάκα «το βιβλίο είναι ο καλύτερος φίλος» να ακούγεται κλισέ, ωστόσο είναι πέρα για πέρα αληθινή. Μέσα από τις σελίδες ενός καλού αναγνώσματος μπορεί να αντιληφθούμε διαφορετικά τη ζωή, να ονειρευτούμε ξανά, να ταξιδέψουμε σε τόπους όπου το σώμα (ή καλύτερα, η τσέπη) αδυνατεί να βρεθεί, αλλά και να βγούμε από το λήθαργο. Σε όλες τις περιοχές υπάρχουν βιβλιοθήκες, από τις οποίες μπορείτε να δανειστείτε όσα βιβλία θέλετε. Για τους λάτρεις της τεχνολογίας, δε, υπάρχουν πολλά sites με e-books, τα οποία θα κατεβάσετε δωρεάν. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα www.ebooks4greeks.gr, www.free-ebooks.gr, www.snhell.gr, www.getfreeebooks.com και www.manybooks.net

Συλλογική κουζίνα
Γνωρίστε νέους ανθρώπους, ανταλλάξτε ιδέες, στρώστε ένα μεγάλο τραπέζι και γευματίστε όλοι μαζί. Η κοινωνική κουζίνα Ο Άλλος Άνθρωπος αποτελεί μια κίνηση αλληλεγγύης προς το συνάνθρωπο. Χωρίς μιζέρια ή πρόθεση ελεημοσύνης, οι εμπνευστές της εν λόγω πρωτοβουλίας μαγειρεύουν στο δρόμο και μας προσκαλούν όλους να κάνουμε την καθημερινότητά μας λίγο καλύτερη. Αν θέλετε να προσφέρετε -καθότι το φαγοπότι είναι ρεφενέ-, ακόμη και ένα πακέτο μακαρόνια είναι αρκετό.
 http://oallosanthropos.blogspot.com.

Ειδικές τιμές
Κομμωτήρια, σούπερ μάρκετ, καταστήματα με ηλεκτρικά είδη, κέντρα ελευθέρων σπουδών, φροντιστήρια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Στη σελίδα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (www.oaed.gr), αλλά και στο γκρουπ «ειδικές τιμές για τους ανέργους» που έχει δημιουργηθεί στο facebook, θα βρείτε σημαντικές εκπτώσεις σε υπηρεσίες και είδη. Με μικρότερο κόστος θα μπορέσετε να διευρύνετε τις γνώσεις σας (μαθαίνοντας, για παράδειγμα, μια ξένη γλώσσα ή υπολογιστές), να φροντίσετε τον εαυτό σας, ακόμη και να αγοράσετε κάτι που στην παρούσα φάση δυσκολεύεστε να αποκτήσετε, σε τιμή ευκαιρίας.

Νομική βοήθεια
Οι άνεργοι έως 30 ετών που χρειάζονται νομικές συμβουλές μπορούν να απευθύνονται στη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, η οποία μέσω του προγράμματος «Νομική Βοήθεια για Νέους» μπορεί να καλύψει την εκπροσώπησή τους τόσο εξωδικαστικά όσο και ενώπιον των δικαστηρίων. Πληροφορίες στο τηλ.: 210 2599456.

Επαγγελματική καθοδήγηση
Αρκετοί δήμοι παρέχουν υπηρεσίες συμβουλευτικής σε ανθρώπους που έχουν χάσει τη δουλειά τους. Στο Δήμο Ζωγράφου υπάρχει το Περιφερειακό Γραφείο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων για τη στήριξη και την ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Επιπλέον, η ίδια υπηρεσία ενημερώνει τους εργαζομένους για τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά δικαιώματά τους. Πληροφορίες στα τηλ.: 210 74 86 267 & 210 77 89 652. Επίσης, στο Δήμο Ηλιούπολης λειτουργεί το Γραφείο Απασχόλησης, που στόχο έχει τη διευκόλυνση των δημοτών, κυρίως των νέων, στην προσπάθειά τους να βρουν δουλειά και να πετύχουν τους επαγγελματικούς τους στόχους μέσω συμβουλευτικής, ψυχοκοινωνικής στήριξης και ενημέρωσης για ευκαιρίες μεταπτυχιακών σπουδών και μετεκπαίδευσης.

Ταξίδια... εθελοντισμού
Ίσως να μην είναι η λύση στην ανεργία, όμως μπορεί να βοηθήσουν. Ο λόγος για τα προγράμματα που προσφέρουν την ευκαιρία για εθελοντική εργασία σε πόλεις του εξωτερικού και τα οποία εξασφαλίζουν στέγη και διατροφή. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, μέσω της προσφοράς και της δράσης δεν αφήνουμε το χρόνο να περνάει, δεν μένουμε άεργοι, δεν πέφτουμε ψυχολογικά, δεν αφήνουμε κενό στο βιογραφικό μας. Ταυτόχρονα, με αυτό τον τρόπο αποκτάμε εργασιακή εμπειρία, η οποία εκτιμάται από τους εργοδότες. Επιπλέον, ένας εργαζόμενος ο οποίος στρέφεται στον εθελοντισμό δείχνει πως δεν θέλει να μείνει στάσιμος και πως βρίσκεται διαρκώς σε εγρήγορση. Εκτός των άλλων, τα ταξίδια εθελοντισμού δεν παύουν να αποτελούν και μια μορφή απόδρασης. Αφορμή για νέες εμπειρίες σε μια άλλη πόλη, σε μια άλλη χώρα.
Στη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Έλιξ» τρέχουν περισσότερα από 2.500 εθελοντικά προγράμματα, που υλοποιούνται σε 50 προορισμούς σε όλο τον κόσμο. Μπορεί κανείς να ταξιδέψει και να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε εθνικά πάρκα στην Ισλανδία, τη Ρωσία και το Μεξικό, σε αναπαλαιώσεις κτιρίων στην Πολωνία, σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες για παιδιά στην Ινδία και συντηρήσεις μεσαιωνικών κάστρων στη Γαλλία, www.elix.org.gr.
Εναλλακτικά, η ANCE (Δίκτυο Εμπειρογνωμόνων Αθήνας) δίνει την ευκαιρία σε νέους ηλικίας 18-30 ετών να λάβουν μέρος -μεμονωμένα ή σε ομάδες- σε ανάλογα προγράμματα για διάστημα από 2 έως 12 μήνες. Αυτά πραγματοποιούνται τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Έξοδα συμμετοχής δεν υπάρχουν. Η ασφάλιση, η διατροφή, η διαμονή, καθώς και ένα μικρό επίδομα, καλύπτονται από την επιδότηση του προγράμματος «Νέα Γενιά σε Δράση».
www.ance-hellas.org.

Ελεύθερος χρόνος
Η καλλιτεχνική ομάδα Κινητήρας Χοροθέαμα εντάσσει στο καλλιτεχνικό πρόγραμμά της μαθήματα χορού και θεάτρου, τα οποία μπορούν να παρακολουθήσουν άνεργοι, τις πρωινές κυρίως ώρες, με αντίτιμο € 3. Σύμφωνα με τα μέλη της, στόχος της κίνησης είναι να τονωθεί η αυτοπεποίθηση των ανθρώπων μέσα από τη σωματική άσκηση, το ομαδικό πνεύμα, την τέχνη και τον πολιτισμό. Κάπως έτσι το νόημα της ζωής δεν χάνεται ποτέ.
www.kinitiras.com.
Αν στα ενδιαφέροντά σας δεν συμπεριλαμβάνονται τα παραπάνω, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον πολιτισμικό οργανισμό του δήμου σας. Εργαστήρια φωτογραφίας, κατασκευής κοσμημάτων, κεραμικής, μαθήματα ζωγραφικής, σχεδίου, ακόμη και γυμναστική, κολύμβηση και πολεμικές τέχνες διοργανώνονται κατά καιρούς. Μπορεί να μη βρείτε κάτι από αυτά στην περιοχή σας, ωστόσο οι διαθέσιμες επιλογές θα είναι σίγουρα πολλές, ενώ το αντίτιμο καθαρά... συμβολικό.


Πρόληψη και αγωγή
Αν είστε άνεργος και έχει λήξει το βιβλιάριο υγείας του ασφαλιστικού σας φορέα ή απλώς δεν είστε ασφαλισμένος, μπορείτε -υπό προϋποθέσεις- να ζητήσετε Βιβλιάριο Υγείας Απόρου. Η έκδοση γίνεται από την αρμόδια υπηρεσία Υγείας ή Πρόνοιας κάθε νομαρχίας. Η εγγραφή σάς εξασφαλίζει δικαιώματα όπως δωρεάν ιατρικές εξετάσεις, φάρμακα, νοσηλεία, καθώς και μεταφορά (ασθενών) χωρίς κόστος. Το βιβλιάριο χορηγείται δωρεάν και ισχύει μέχρι ο κάτοχός του να βρει νέα απασχόληση.
Εκτός από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθήνας, που προσφέρει δωρεάν πρωτοβάθμια περίθαλψη και φάρμακα (εφόσον αυτά είναι διαθέσιμα) σε ανασφάλιστους κατόπιν ραντεβού, οι ιατρικοί σύλλογοι Θεσσαλονίκης, Ρόδου και Πάτρας προχώρησαν στην ίδια πρωτοβουλία. Ενδεικτικά, το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης στη Θεσσαλονίκη παρέχει τη δυνατότητα δωρεάν εξετάσεων σε ανασφάλιστους (τηλ.: 2310 520386). Επίσης, αναμένεται να ξεκινήσουν αντίστοιχες δράσεις στο Μεσολόγγι, τη Μεσσηνία, την Ξάνθη, τις Σέρρες, τα Χανιά, το Αγρίνιο και την Καβάλα. Απευθυνθείτε στον ιατρικό σύλλογο του νομού σας και ρωτήστε αν διαθέτει κοινωνικό ιατρείο και φαρμακείο.
Οι Γιατροί του Κόσμου διαθέτουν ανοιχτό πολυϊατρείο σε Αθήνα (Σαπφούς 12), Πέραμα (Αριστείδου 5) και Θεσσαλονίκη (Ίωνος Δραγούμη 65), όπου οι ανασφάλιστοι έχουν πρόσβαση σε δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ώρες λειτουργίας: 9.00-17.00, τηλ.: 210 3213150. Αλλά και ο Δήμος Αθηναίων παρέχει δωρεάν φάρμακα σε ανασφάλιστους μέσα από το κοινωνικό φαρμακείο (τηλ.: 210 3232159), υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Ανάλογη πρωτοβουλία έχουν πάρει και άλλοι δήμοι της χώρας.

Σκεφτείτε θετικά!
Αν θέλετε να μιλήσετε σε κάποιον ειδικό για τα προβλήματά σας, οι ψυχολόγοι του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής είναι πρόθυμοι να σας ακούσουν στη Γραμμή 1034 για την κατάθλιψη.
Εναλλακτικά, μπορείτε να απευθυνθείτε σε κάποιο από τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας. Αυτά είναι δημόσιοι φορείς και προσφέρουν ψυχολογική υποστήριξη έναντι € 5. Αναζητήστε τον πλήρη κατάλογο στη σελίδα του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
 www.yyka.gov.gr .
Αντίστοιχες, δωρεάν, συμβουλευτικές υπηρεσίες σε ανθρώπους που έχουν επηρεαστεί από την οικονομική κρίση προσφέρει το Ινστιτούτο Ego Ideal σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης. Οι ενδιαφερόμενοι παρακολουθούν οκτώ ομαδικές συνεδρίες (πληρότητας 10-12 ατόμων) με δύο συντονιστές. Πληροφορίες: Ego Ideal, τηλ.: 2310 243430 και Δήμος Θεσσαλονίκης, τηλ.: 2310 877777.
Η Νένα Κουνατίδου, κλινική ψυχολόγος, και η ψυχολόγος Φιλαρέτη Τζάλλα από τη Θεσσαλονίκη έχουν ξεκινήσει με δική τους πρωτοβουλία μια σειρά από εκπαιδευτικά προγράμματα για ψυχολογική υποστήριξη των ανέργων στη συμπρωτεύουσα. Το ιδιαίτερο σε αυτήν την περίπτωση είναι ότι το πρόγραμμα μπορεί να το παρακολουθήσει κάποιος μαζί με τα παιδιά του, μιας και το άγχος των γονιών επηρεάζει και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Πληροφορίες στο τηλ.: 2310 277427.
Η Κατερίνα Κανελίδου, πιστοποιημένη επαγγελματίας life coaching, μέλος της International Coach Federation, προσφέρει εντελώς δωρεάν ένα πρόγραμμα coaching για ανέργους, προκειμένου να τους βοηθήσει πρακτικά, ηθικά και ψυχολογικά. H πρωτοβουλία της είναι αποκλειστικά ιδιωτική. Μόνη προϋπόθεση για να πάρει κάποιος μέρος είναι να προσφέρει με τη σειρά του κάτι στην κοινότητα των ανέργων που θα συμμετάσχουν: εθελοντική εργασία, υπηρεσίες, ό,τι αποφασίσει ο ίδιος. Το πρόγραμμα ξεκίνησε από τις αρχές Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ.: 210 8079925.
Άνεργοι για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών, ηλικίας 25-60 ετών, έχουν δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη, αλλά και βοήθεια στην οργάνωση του χρόνου διαβάσματος των παιδιών τους. Η υπηρεσία προσφέρεται στη Λάρισα από τον ψυχοθεραπευτή Γιώργο Γιαννούση, την ψυχολόγο-παιγνιοθεραπεύτρια Όλγα Δημοπούλου και την κοινωνιολόγο Διονυσία Τριπολίτου. Πληροφορίες στο τηλ.: 2410533737.

Ενέσεις ψυχικής τόνωσης
Μην αφήσετε την ανεργία να σας καταβάλει. Η ψυχολόγος Θωμαή Καραλάζου προτείνει τρόπους για να σκεφτόμαστε θετικά:
1. Οπλιστείτε με υπομονή, γιατί η αναζήτηση εργασίας δεν είναι απλή υπόθεση.
2. Βρείτε τα δυνατά σας σημεία. Εκτός από τα τυπικά προσόντα, σκεφτείτε ποιες είναι οι δεξιότητές σας. Ίσως ορισμένες δραστηριότητες που σας ευχαριστούν (π.χ. δημιουργία κοσμημάτων) να μπορούν να σας αποφέρουν έσοδα.
3. Βελτιώστε το βιογραφικό σας με τη βοήθεια ενός ειδικού.
4. Κινητοποιήστε γνωστούς σας, για να σας έχουν υπόψη τους για κάποια θέση εργασίας.
5. Γίνετε μέλη σε κοινωνικά δίκτυα (π.χ. Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, θεατρικές ομάδες κ.λπ.) και εκτεθείτε στο κοινωνικό περιβάλλον. Με αυτό τον τρόπο θα κάνετε γνωριμίες και η ψυχική σας διάθεση θα βελτιωθεί.
6. Επενδύστε στην εκπαίδευση. Αυτό μπορεί να είναι ένα σεμινάριο, μια καινούρια τέχνη, μαθήματα μαγειρικής ή ηλεκτρονικού υπολογιστή.
7. Η ζωή κατά 20% αφορά το τι μας συμβαίνει και κατά 80% το πώς αντιδρούμε εμείς οι ίδιοι σε αυτό. Υιοθετήστε θετική στάση απέναντι στα πράγματα και επιβραβεύστε τον εαυτό σας κάθε φορά που σας συμβαίνει κάτι όμορφο.

Βεβαίωση ανεργίας

Πώς μπορείτε όμως να αποδείξετε ότι είστε άνεργοι; Επισκεφθείτε τον ΟΑΕΔ της περιοχής σας, κάντε αίτηση και αποκτήστε την κάρτα ανεργίας. Επιπλέον, ρωτήστε τους υπευθύνους και για τα επιδοτούμενα σεμινάρια που προγραμματίζονται κατά καιρούς.



Πηγή:elle.gr



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου