Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

17 Κορίτσια


Σε ένα λύκειο μιας επαρχιακής πόλης της Γαλλίας, η δημοφιλής Camille (Louise Grinberg), μένει έγκυος και αποφασίζει να κρατήσει το παιδί. Οι κολλητές της φιλενάδες ακολουθώντας το παράδειγμά της μένουν και αυτές έγκυες και σιγά-σιγά 17 κοπέλες στο σχολείο βρίσκονται να περιμένουν παιδί, κάνοντας μια συμφωνία: να μεγαλώσουν μαζί τα παιδιά τους βοηθώντας η μια την άλλη.

Ταινία των Delphine Coulin και Muriel Coulin σε σενάριο των ιδίων που βασίζεται στα αντίστοιχα πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν το 2008 στη πόλη Gloucester της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ.

Οι αδελφές Coulin καταπιάνονται με το θέμα χωρίς να προσπαθήσουν να εξηγήσουν τους λόγους που οδήγησαν τα κορίτσια σε μια τέτοια απόφαση. Αποστασιοποιημένες από τις αιτίες, δεν τις ψάχνουν ούτε στον κοινωνικό περίγυρο, ούτε στο αδιάφορο σχολείο, ούτε στις οικογένειές τους που δεν κατάφεραν να χτίσουν μια σχέση εμπιστοσύνης και αλληλοεκτίμησης με τα παιδιά τους. Απεναντίας παρουσιάζουν στιγμιότυπα από την διάρκεια της εγκυμοσύνης τους και επικεντρώνονται στα αφελή όνειρα των κοριτσιών ότι η ζωή τους θα είναι ρόδινη σε ένα κοινόβιο όπου όλες θα ζουν με αρμονία και κατανόηση. “Τίποτα δεν μπορεί να σταθεί ανάμεσα σε ένα κορίτσι και τα όνειρά του” αναφωνεί κάποια στιγμή μια από τις κοπέλες και αυτό τελικά είναι η οπτική των Coulin, που απλά καταγράφουν το γεγονός. Όσο ρομαντικό και αν ακούγεται αυτό όμως, το γιατί στην ηλικία των 17 μοναδικό τους όνειρο είναι να αποκτήσουν παιδί δεν μας εξηγείται και ενώ η ίδια η πράξη δείχνει μια απελπισία μαζί με ανωριμότητα, δεν εξερευνάται περαιτέρω. Έτσι μένει στον θεατή να αποφασίσει και να αναρωτηθεί.

Εντυπωσιακό είναι επίσης πως ουδέποτε αναφέρονται τα πρακτικά θέματα που προφανώς προκύπτουν από μια τέτοια κατάσταση, όπως τα οικονομικά, κάτι που φαίνεται να μην προκύπτει σαν επιχείρημα ούτε από τους γονείς. Εκτός εάν στην Γαλλία αυτό δεν είναι πρόβλημα.

Η πρωταγωνίστρια Louise Grinberg πάντως, μια πανέμορφη κοπέλα, δίνει μια πειστική ερμηνεία της Καμίλ, της αρχηγού του ‘κινήματος’ και πολύ καλή είναι επίσης  η Yara Pilartz, στο ρόλο της ευαίσθητης Κλεμεντίν.

Αργή στο ρυθμό ταινία, με ένα αδύνατο σενάριο που δεν εκμεταλλεύεται το θέμα της, μας προσφέρει ένα μέτριο αποτέλεσμα.

Δείτε το trailer

Πηγή:pame-cinema.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου