Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

«Πώς το άγχος επηρεάζει το σεξ;»

Σε τι διαφέρουν οι άντρες και οι γυναίκες; Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη εξηγεί τις διαφορές των 2 φύλων στη διαχείριση του άγχους και δίνει χρήσιμες συμβουλές.


Έρευνες έχουν δείξει., ότι το άγχος, επηρεάζει αρνητικά και υποσκάπτει τη σεξουαλική ζωή. Πολλές φορές, το ζευγάρι ερμηνεύει την έλλειψη επιθυμίας για σεξ του ενός από τους δύο, σα μια μορφή απόρριψης ή προβλήματος στη σχέση. Αν και αυτές οι καταστάσεις είναι σε αρκετές περιπτώσεις πιθανές, πολύ συχνά, το αίτιο είναι το άγχος της καθημερινότητας. Όσο πιο πολύ διαρκεί η περίοδος του άγχους, τόσο πιο βλαβερές είναι οι συνέπειες για τον οργανισμό αλλά και για τη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού. Ακόμη κι αν το ζευγάρι έρχεται σε επαφή με καταστάσεις στρες ή κούρασης, η ποιότητα και η ικανοποίηση εκπίπτουν.

Άγχος και γυναίκες

Οι ορμόνες του άγχους, επηρεάζουν αρνητικά τις γυναικείες ορμόνες που συνδέονται με τη σεξουαλική επιθυμία. Το αποτέλεσμα είναι η καταστολή της επιθυμίας για σεξ στις γυναίκες. Ωστόσο, έρευνα που διεξήχθη στη Μ. Βρετανία, μελέτησε τη διαφορά της αντιμετώπισης του σύγχρονου τρόπου ζωής, ανάμεσα στους άντρες και στις γυναίκες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν, πως η ιδιοσυγκρασία της γυναικείας φύσης, βοηθά τις γυναίκες να ξεπερνούν το άγχος ευκολότερα από τους άνδρες. Για το παραπάνω αποτέλεσμα δίνεται η εξήγηση, ότι οι γυναίκες συνήθως αναζητούν στο τέλος της ημέρας να εκμυστηρευτούν τα προβλήματα και τα άγχη τους στο σύντροφό τους. Αυτή η στάση, τις βοηθά να αισθάνονται καλύτερα, να αποβάλλουν το άγχος και έτσι να προστατεύουν την ερωτική τους διάθεση.

Άγχος και άντρες

 Στους άνδρες, το σωματικό ή ψυχολογικό άγχος, προκαλεί μια άμεση πτώση της τεστοστερόνης στο αίμα. Η πτώση της τεστοστερόνης, μειώνει εξαιρετικά τη σεξουαλική ορμή των ανδρών και επηρεάζει αρνητικά τη σεξουαλική απόδοση. Οι διαταραχές που συνδέονται με το άγχος, είναι οι δυσκολίες στη στύση και η πρόωρη εκσπερμάτιση.

Οι άντρες προτιμούν να κρατάνε τα προβλήματά τους για τον εαυτό τους και να μην τα μοιράζονται. Η συμπεριφορά των γυναικών, όσον αφορά την εξωτερίκευση του άγχους τους, στο μυαλό των αντρών μεταφράζεται ως αδυναμία. Για τους άντρες είναι πολύ σημαντικό να μπορούν να λύσουν τα προβλήματά τους μόνοι τους, χωρίς να δείχνουν ότι έχουν ανάγκη για βοήθεια από κανέναν.

Παράλληλα, προσπαθώντας να λύσουν τα προβλήματα που απασχολούν τη σύντροφό τους, αποκτούν ακόμη περισσότερο άγχος. Πολλοί ειδικοί χαρακτηρίζουν τους άντρες «σφουγγάρια του στρες». Απορροφούν όλο το άγχος και στο τέλος της κουραστικής τους ημέρας δεν έχουν καμία ερωτική διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι όλο και περισσότεροι άνδρες να αποφεύγουν το σεξ.

Διαχειρίσου το άγχος σου

Εντόπισε τους φόβους σου
Άγχος ίσον φόβος και φόβος ίσον άγχος. Πίσω από το άγχος σου κρύβεται ένας ή παραπάνω φόβοι. Μίλησε με ειλικρίνεια στον εαυτό σου και κατέγραψε αυτά που στ’ αλήθεια φοβάσαι. Το πιθανότερο είναι να διαπιστώσεις ότι είτε οι φόβοι σου δεν είναι ρεαλιστικοί, είτε ότι ακόμη κι αν πραγματοποιηθούν, θα είσαι σε θέση να βρεις τη λύση.

Σημασία της θετικής σκέψης
Οι φόβοι σου μάλλον προέρχονται από καταστροφικά σενάρια που ίσως να βασίζονται σε αρνητικές εμπειρίες του παρελθόντος. Σίγουρα μπορείς να βρεις θετικές εμπειρίες και παρελθοντικές επιτυχίες που έχεις ζήσει, και να βασίσεις τις σκέψεις σου σ’αυτές.

Η δύναμη του «τώρα»
Αυτά που φοβάσαι, δεν τα ζεις τώρα και σίγουρα δεν κερδίζεις τίποτα με το να τα σκέφτεσαι σα να τα ζεις. Απεναντίας, γεμίζεις τον εαυτό σου με άγχος που επηρεάζει αρνητικά την απόδοσή σου σε διάφορους τομείς της ζωής σου. Πείσε τον εαυτό σου ότι όταν θα έρθει το πρόβλημα, τότε θα δεις τι θα κάνεις. Για την ώρα εστίασε στο «τώρα». Ανέπνευσε σωστά και μην ξεχνάς ότι κάθε μέρα χρειάζεσαι κάτι που θα σου δίνει ικανοποίηση.

Απελευθερώσου από την τελειομανία
Η παράλογη σκέψη ότι μπορείς να ελέγξεις τα πάντα, να προλάβεις το κακό και να τα κάνεις όλα τέλεια, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. Γιατί; Γιατί πολύ απλά υπάρχουν άπειροι παράγοντες τους οποίους δεν ελέγχεις, αλλά και γιατί η τελειότητα είναι μια ψευδαίσθηση. Πάντα θα υπάρχει κάτι καλύτερο από αυτό που έκανες και πάντα κάτι χειρότερο.

Επιβράβευσε τον εαυτό σου
Η προσπάθειά σου αξίζει συγχαρητήρια. Μόνο έτσι θα έχεις το κίνητρο και τη δύναμη να προσπαθήσεις παραπάνω και να δώσεις τον καλύτερό σου εαυτό. Όταν κάτι το επιβραβεύουμε, στον εαυτό μας και στους άλλους, με έναν μαγικό τρόπο το πολλαπλασιάζουμε.

Πηγή: missbloom.gr



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου