Κυριακή, 15 Ιουλίου 2012

Παίξε στη θάλασσα, κάψε θερμίδες!

Μην κάθεσαι στην ξαπλώστρα! Υπάρχουν τόσα που μπορείς να κάνεις στην παραλία, μέσα και έξω από το νερό, να αναζωογονηθείς, να γυμναστείς και να κάψεις θερμίδες -που ίσως θα τις εξαργυρώσεις αργότερα σε παγωτό!
Συνεργάστηκαν οι Θέμης Μίχος, καθηγητής Φυσικής Αγωγής, προπονητής κολύμβησης, Στέφανος Ασλανίδης, εκπρόσωπος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Surfing στην Ελλάδα και Τάσος Λουράντος, προπονητής Ιστιοσανίδας Ναυτικού Ομίλου Βουλιαγμένης.

 Surfing
1/ Κέντρο βάρους
Οι σανίδες surf έχουν το δικό τους κέντρο βάρους ώστε να επιπλέουν στο νερό. Ο δικός σου στόχος είναι η σανίδα να έχει την ίδια στάση στο νερό όπως θα ήταν και αν δεν ήταν το βάρος σου επάνω της. Βρες το σωστό σημείο ισορροπίας όταν ξαπλώνεις και σημείωσε το σημείο που ακουμπάει το σαγόνι σου ώστε να βρίσκεις εύκολα τη θέση σου.

2/ Κούνα τα χέρια σου
 Μην κάνεις κουπί με τα δύο χέρια ταυτόχρονα, γιατί αυτό θα κάνει τη σανίδα να επιταχύνει σε κάθε κίνηση των χεριών και να επιβραδύνει μέχρι την επόμενη – έτσι δε θα έχεις καλό χειρισμό της. Ενάλλασσε χέρια ώστε να υπάρχει σταθερή και συνεχόμενη κίνηση.

3/ Κάτσε καλά
Την πρώτη φορά που θα προσπαθήσεις να κάτσεις στη σανίδα θα την αισθανθείς να κουνιέται πολύ. Με την επανάληψη θα σου έρχεται φυσικά. Το «κλειδί» είναι οι όσο το δυνατό λιγότερες κινήσεις του σώματος  σου.

4/ Εγέρθητι!
Ήρθε η ώρα να σηκωθείς. Είσαι ξαπλωμένη μπρούμυτα στη σανίδα με το κεφάλι ψηλά και κοιτώντας μακριά. Βάλε τα χέρια σου στη σανίδα με τις παλάμες στο ύψος των ώμων σαν να κάνεις push-ups. Σπρώξε προς τα κάτω για να σηκώσεις το σώμα σου, ενώ ταυτόχρονα φέρε τα πόδια προς τη μέση της σανίδας (υπάρχει γραμμή ώστε να ξέρεις που πρέπει να πατάς για να εξισορροπηθεί το βάρος σου). Μη σηκωθείς τελείως όρθια, αλλά πάρε θέση παλαιστή σούμο και κοίτα πάντα ψηλά (αν κοιτάς τα πόδια σου θα πέσεις).

 Τι γυμνάζει
Αρκεί να δεις έναν surfer για να καταλάβεις πόσο καλή άσκηση προσφέρει το άθλημα. Εξαιρετική αερόβια δραστηριότητα, αλλά και ιδανικό για ενδυνάμωση, αφού θα χρησιμοποιήσεις όλους τους μυς για να καταφέρεις να σηκωθείς, να σταθεροποιηθείς και να κινηθείς μαζί με το κύμα.

Θερμίδες: 189 την ώρα.

Water Ski – Wake board

1/ Πριν απ' όλα η ασφάλεια

Φόρα οπωσδήποτε το σωσίβιο που θα σου δώσουν και το κράνος. Καλό θα είναι να ξεκινήσεις με γάντια για να μην ταλαιπωρήσεις στην αρχή τα χέρια σου.

2/ Στη βασική θέση εκκίνησης
..χαμήλωσε και μάζεψε το σώμα σου όσο περισσότερο μπορείς με τα χέρια και την μπάρα χαμηλά στα πόδια και παράμεινε σε αυτή τη στάση και όταν μπεις στο νερό.

3/ Κράτα ισορροπία

Όταν το σχοινί είναι τεντωμένο και νιώθεις ότι έχεις ισορροπία, φώναξε «Έτοιμη». Παράμεινε σε χαμηλή θέση και άσε το σκάφος να σε τραβήξει έξω από το νερό. Μην προσπαθήσεις να σηκώσεις εσύ το σώμα σου – τα σκι σου θα ανέβουν στην επιφάνεια του νερού και το μόνο που θα πρέπει να κάνεις είναι να σταθείς όρθια.

4/ Η στάση

Η βασική θέση σκι προϋποθέτει τεντωμένα χέρια και πλάτη και λυγισμένα γόνατα. Κουράστηκες; Απλά άφησε το σχοινί και περίμενε και κάτσε στα σκι.

 Τι γυμνάζει:
Τα πάντα! Προσφέρει εξαιρετική μυϊκή ενδυνάμωση στα χέρια και τα πόδια.

Θερμίδες: 351 την ώρα.

 Wind Surfing

1/ «Άμεσος συνεχιστής του surf είναι το windsurf,
και συνδετικός κρίκος με την ιστιοπλοΐα εξηγεί ο Τάσος Λουράντος, προπονητής ιστιοσανίδας Ναυτικού Ομίλου Βουλιαγμένης. Επομένως, εστιάζεις στο τι κάνεις εσύ επάνω στη σανίδα, την ισορροπία σου και τη στάση σου και ταυτόχρονα εφαρμόζεις τις βασικές γνώσης της ιστιοπλοΐας.

2/ Καλό είναι να κάνεις κάποια μαθήματα
για να γνωριστείς με τη σανίδα και τα βασικά εξαρτήματα: το surf, το πανί, το άλμπουρο, τη μάτσα και το up hall, και θεωρητικό μάθημα πάνω στις πλεύσεις και τις τεχνικές των στροφών, τακ και μπόντζα.    

3/ Μάθε τους όρους «ορτσάρω» - «ποδίζω»,
και θα γίνουν οι καλύτεροι φίλοι σου, το «πίσω χέρι», αφού θα το αφήνεις κάθε φορά, όταν πάει να πέσει το πανί και είναι η βασική εντολή για όποιον μαθαίνει windsurf και αυτή από την οποία θα ξεκινάς κάθε φορά.

4/ Η στάση
Με τα πόδια δεξιά και αριστερά από το άλμπουρο και κρατώντας το με τα δύο χέρια, τα γόνατα ελαφρά λυγισμένα, το κεφάλι οδηγεί την πλεύση και κοιτάμε πάντα μπροστά, το πανί σε ορθή γωνία με τη σανίδα, τα χέρια τεντωμένα και όρθιος ο κορμός του σώματός μας.

 Τι γυμνάζει
Ως αερόβιο άθλημα, όλο το σώμα ισοτονικά, ενεργοποιεί σε μεγάλο βαθμό τους πήχεις, τους τετρακεφάλους, τους ραχιαίους, τα πέλματα. Κυρίως, όμως, αναζωογονεί την ψυχική διάθεση, καλλιεργεί την αυτοπεποίθηση και δημιουργεί χαρακτήρες δυναμικούς, που αντιμετωπίζουν κάθε πρόβλημα που πρόκειται να τους παρουσιαστεί στο μέλλον.     
 
Θερμίδες: 189 την ώρα.

Πηγή: shape.gr

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου