Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

Kαλοκαιρινές στιγμές με το μικρό σου!

Τώρα που έκλεισαν τα σχολεία, τώρα που έχεις άδεια από την δουλειά και που ο καιρός το επιτρέπει είναι ευκαιρία να περάσεις λόγο χρόνο με το παιδί σου διασκεδάζοντας και μαθαίνοντας. Μπορείτε να πάτε σε μια θάλασσα για μπάνιο, να κάνετε μια βόλτα στο πάρκο με τα ποδήλατα, να πάτε σε ένα θερινό σινεμά ή οτιδήποτε άλλο σας ευχαριστεί!

Το καλοκαίρι είναι μια ιδανική εποχή για να δημιουργηθεί άριστη επικοινωνία των γονιών με τα παιδιά ή τουλάχιστον να βελτιωθεί η επικοινωνία που ήδη έχουν.

Το χαλαρό χρόνο των διακοπών αλλά ακόμη και στον καθημερινό χρόνο των παιδιών που δεν έχουν σχολείο και υποχρεώσεις οι γονείς αντί να τρέχουν από φροντιστήριο σε φροντιστήριο έχουν την δυνατότητα να μείνουν μαζί με τα παιδιά είτε στο σπίτι, είτε έξω τώρα που αναζητάμε την δροσιά.

Κι\' αυτήν λοιπόν την όμορφη και ξεκούραστη τουλάχιστον για τα παιδιά εποχή οι γονείς δεν χρειάζεται να τα πιέζουν για διάβασμα, για υποχρεώσεις, για το καθημερινό πρόγραμμα και έτσι να μπορούν και να συζητήσουν μαζί τους για πολλά θέματα αλλά και να ακούσουν τα παιδιά που έχουν πραγματικά πάρα πολλά να τους πουν.
Είναι η ώρα για συζητήσεις που με την σωκρατική μέθοδο θα αποκαλύψουν στους γονείς τι ξέρουν τα παιδιά για πολλά θέματα που απασχολούν τους γονείς και θέλουν να γνωρίζουν αν τα παιδιά ξέρουν να προστατεύουν τον εαυτό τους ή ακόμη να τα ακούσουν στις ανακοινώσεις τους, στην ελεύθερη συζήτησή τους και να αφουγκραστούν τι τα απασχολεί και τι τα προβληματίζει.

Μια ταινία που μπορούν να παρακολουθήσουν όλοι μαζί είτε στο σπίτι είτε σε ένα θερινό σινεμά, ένας περίπατος σε κοντινή εξοχή για να βρουν δροσιά, η θάλασσα, οι αποδράσεις του σαββατοκύριακου αλλά και οι μέρες των διακοπών μπορούν να γεμίσουν με συζητήσεις που θα αποκαλύψουν πολλά πράγματα στους γονείς που αγνοούν γιατί στην πίεση των υποχρεώσεων και του φορτωμένου προγράμματος δεν είχαν τον χρόνο να ακούσουν και να μάθουν από τα παιδιά τους.

Για να χτίσουμε λοιπόν την επικοινωνία με τα παιδιά σε αυτές τις όμορφες και εύκολες ώρες, καλό είναι:

1. Να ακούμε πιο πολύ παρά να μιλάμε.

2. Να ρωτάμε μάλλον παρά να λέμε εμείς την δική μας άποψη ή τις δικές μας γνώσεις.

3. Να ζητάμε την γνώμη των παιδιών και την αξιολόγηση για καθετί που βλέπουμε μαζί, που ακούμε μαζί, που παρακολουθούμε μαζί, που μαθαίνουμε μαζί.

Έτσι το παιδί καταλαβαίνει ότι ο γονιός νοιάζεται για την γνώμη του και παίρνει υπόψιν του την άποψή του, άρα το αντιμετωπίζει με σεβασμό και ενδιαφέρον. Και επίσης μαθαίνει να συζητά με τον γονιό κάτι που θα εξακολουθήσει να κάνει και όταν το καλοκαίρι περάσει.

Πηγή: tlife.gr



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου